Tinus van der Tuin tuiniert volgens de filosofie ‘weinig tijdsinvestering, maximale oogst’. Hij vertelt je graag hoe hij WC-rolletjes gebruikt om planten in voor te zaaien.

In de winter tuinieren met WC-rolletjes

Tuinieren is vooruitzien. In dit geval door de hele winter WC-rolletjes te sparen. Vroeger deed Tinus dat als knutselmateriaal voor de basisschool. Nu spaart hij WC-rolletjes om planten in voor te zaaien. De rolletjes zijn goedkoop, altijd en bij iedereen voorhanden en door te zaaien in rolletjes heeft iedere plant zijn eigen wortelkluit. Zo voorkom je dat wortels verstrengelen en breken en daarmee dat er een groeistop optreedt bij het uitplanten.

Welke zaden kun je voorzaaien in wc-rolletjes?

Tinus gebruikt zijn methode met WC-rolletjes voor wat grotere zaden zoals biologische peulen, erwten, lathyrus, (sperzie)bonen, maïs en last, but not least tuinbonen. Tuinbonen komen als eerste in aanmerking om te worden voorgezaaid. Zij luiden de lente al in als daar verder nog helemaal geen tekenen van zijn. Tuinbonen kunnen tegen vorst en doen het prima op verschillende grondsoorten. Als je ze 1 februari voorzaait, heb je half maart al stevige planten.

Creatief WC-rolletjes sparen

De kunst is natuurlijk om voldoende WC-rolletjes te sparen (en van anderen te krijgen). Heb je te weinig rolletjes? Snij ze doormidden. Plant dan je plantjes uit als ze twee of drie paar blaadjes hebben.

In vijf stappen zaaien in wc-rolletjes

Zaaien in WC-rolletjes is kinderlijk eenvoudig. Je vult de rolletjes het handigst door ze in een bak of zak met (pot)grond van beide kanten tegelijk te vullen. Zo mors je nauwelijks. Zet de rolletjes in een zaaibak, een lage kartonnen doos (bijvoorbeeld een doorgeknipt melkpak), of in een afhaalbakje. Zorg ervoor dat de grond er niet te los in zit. Leg in ieder kokertje een zaadje. Evenveel grond er bovenop als het zaadje dik is. Geef water en wacht…

Wanneer kunnen de plantjes de aarde in?

Hebben de plantjes twee of drie paar blaadjes? Zet ze dan met kokertje en al in de grond. Voordeel is dat de wortel helemaal intact blijft. Het kokertje verteert vanzelf. Je kunt ook de rolletjes openmaken en de inhoud met plantje en al in een groter potje of de aarde overzetten. Tip: wees niet té scheutig…

Beschimmelde WC-rolletjes voorkomen

Sommige enthousiaste voorzaaiers hebben last van beschimmelde WC-rolletjes. Ik ook. Dat betekent dat het vocht niet voldoende weg kan en je rolletjes te nat zijn. Je loopt de kans dat je zaden gaan rotten. Netjes water geven in het rolletje en niet ernaast, is de remedie. Niet te vaak water geven helpt ook: om de dag of twee dagen is genoeg. Veel tuinierplezier!